TAHUN HIJRIYAH

Masehi Hijriyah

My Music

Jam

JADWAL WAKTU SHOLAT

jadwal-sholat

ABBY KALENDER

AbbyZz

WAKTU SHOLAT

JADWAL SHOLAT

jadwal-sholat

Kalender Hijriyah

Masehi HijriyahPerhitungan pada sistem konversi Masehi – Hijriah ini memungkinkan terjadi selisih H-1 atau H+1 dari tanggal seharusnya untuk tanggal Hijriyah

Pengumuman Unair

[LENGKAP]

Penerimaan Mahasiswa Baru Unair

[LENGKAP]

Pengumuman Sekolah

Bahasan Wudhu Versi Bahasa Sunda

Oleh Admin 27-09-2013 06:49:56

PEMBAHASAN WUDLU

@bby Zayidha Created

 Bismillahirrohmainirrohiim....

Ari pembahasan anu aya hubunganan sareng wudlu, eta aya 6 (genep) :

  1. Ta’rif Wudlu
  2. Hukum Wudlu
  3. Syarat Wudlu
  4. Fardlu Wudlu
  5. Anu ngabatalken kana Wudlu
  6. Pasunatan Wudhu

 

I.Ta’rif Wudlu.

Ari ta’rif wudlu, eta kabagi 2 (dua) :

 

  1. Ceuk Lughot ;                                                 وَهُوَ اسْمٌ لِغُسْلٍ بَعْضِ الْأَعْضَاءِ

 “Hiji ngaran piken sapalihna anggahota badan”. (Taqriirussadidah : 18)

  1. Ceuk Istilah   ;      وَهُوَ اِسْتِعْمَالُ الْمَاءِ فِى اَعْضَاءٍ مَخْصُوْصَةٍ مُفْتَتَحَةً بِنِيَّةٍ

“Makena cai dina pirang-pirang anggota anu tangtu (wajah, sirah, panagan, sampean) bari dimimitian ku niat”. (I’aanatu Tlolibiin.1:27, Fathul Wahhab.1:6)

II. Hukum Wudlu.

Ari hukum wudlu, eta aya opat :

  1. Wajib

1) Nyaeta dimana-mana rek midamel sholat, rek sholat fardlu atawa sholat sunat. Sebab salah sahiji tina pirang-pirang syarat sholat teh eta wudlu, sedengken cek qoidah ushul fiqih ;

اِذَانْتَفَى الشَّرْطُ اِنْتَفَى الْمَشْرُوْطُ

“Dimana-mana leungit Syarat (wudlu), maka henteu jadi masyrut (Sholat)”.

Oge aya hadits anu nerangken kana wajiban wudlu dimana rek sholat. Nyaeta hadits anu katampi ti Abi Hurairoh, bahwa kangjeung Nabi ngadawuhkwn ;

قا ل النّبي صلى الله عليه وسلم. لَا يَقْبَلُ اللهُ صَلَاةَ اَحَدِكُمْ اِذَا اَحْدَثَ حَتَّى يَتَوَضَّأَ. روه البخارى ومسلم وابودود والترمذى

“Alloh henteu narima kana sholatna salah sahiji aranjen kabeh dimana boga hadats sahingga wudlu hela”. (H.R Abu Daud, Muslim, Bukhori, Tirmidzi). (Fiqhul Islam.1:209)

Sareng dina al quran Surat Al Maidah  Ayat 6 :

يَآيُّهَا الَّذِينَ آمَنوْ اِذَا قُمْتُمْ اِلَى الصَّلاةِ فَاغْسِلُوْا وُجُوْهَكُمْ وَاَيْدِيَكُمْ اِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحَوْا بِرُؤُسِكُمْ وَاَرْجُلِكُمْ اِلَى الْكَعْبَيْنِ. (الما ئدة : 6)

 

“Hei jalma-jalma anu airman, dimana aranjeun kabeh rek midamel sholat bari kayaan boga hadats, maka kudu ngumbah aranjen kabeh kana rarai sareng panangan anjen, sarta siku aranjen, jeng kudu ngusap aranjen kana sirah aranjen, jeng ngumbah sampean sarta dua mumun cangan-nana”. (ieu harti dicatat tina Tafsir Ibnu Katsir.2:21)

Tanbiih

Dina hukum asalna wudlu eta diwajibken dina tiap-tiap rek midamel sholat, hartina hiji wudlu  ngan bisa dipake hiji sholat. Ngan nalika Fathul Mekah (masa jaya islam) eta hukum di Nasakh (dirobah) jadi sakali wudlu bisa dipake sababaraha kali sholat, kalawan syarat wudluna henteu batal sakumaha dijelasken dina Tafsir Ibnu Katsir juz2  halaman 21 sareng dikuatan ku hadits anu katampi  ti Imam Ahmad bin Hanbali ti Abu Rahman ti Sufiyan ti Ulqomah bin Masyrut bin  Balidah ti Roman anu  bahasan ;

وقال الإمام احمد ابن حنبل حدثنا عبدالرّحمن حدثنا سفيان عن علقمØ© ابن مرثد عن سليمان ابن بريدة عن ابيه قال كَانَ رَسُوْلُ اللهِ صلعم. يَتَوَضَّأَ عِنْدَ كُلِّ صَلاةٍ فَلَمَّا كَانَ يَوْمُ الفَتْحِ تَوَضَّأَ وَمَسَحَ عَلَى خَفَيْهِ وَصَلَّى الصَّلَوَاتِ بِوُضُوْءٍ وَاحِدٍ. فقال له عمر يا رسول الله اَنَّكَ فَعَلْتَ شَيْئًا لَمْ تَكُنْ تَقْعَلُوْهُ قال اَنِّى عَمْدًا فَعَلْتُهُ. روه مسلم واهل السن وقال الترمذى حسن صحيØ­. (ابن كثير. جزء : 2. ص : 21)

“Kabuktosan kangjeng Nabi SAW. Sok wudlu tiap-tiap rek sholat, maka dina waktu poenan Futuh Mekah Nabi wudlu jeng ngusap dua sapatu sareng midamel sholat sababaraha kali sholatan ku sakali wudlu, teras ngucap Sayidina Umar ka kangjeng Nabi. Ya Rosulalloh ;”kunaon anjen midamel hiji padamelan anu henteu di pidamel samemehna? Teras Rosul ngawaler ;”Sa ennyana kaula ngahaja midamel kitu”. (H.R Imam Muslim, bahkan Imam Tirmidzi nyebatken eta hadits hasan tur shoheh).

 

2) Dimana rek nyabak Al qur’an, sakumaha dawuhan Alloh dina Surat Al Waqi’ah Ayat 79 :

. لَا يَمَسُّهُ اِلَّا الْمُطَهَّرُوْنَ

“Henteu menang (haram) nyabak Al quran kajaba jalma anu suci (tina hadats gede jeng hadats letik)”.

3) Mawa Al qur’an.

4) Rek Tlowaf di Baitulloh.

Sakumaha hadits anu katampi ti ibnu Abbas (Abdulloh bin Abbas) bahwa Rosul ngadawuh ;

عن ابن العبس رضي الله عنه. قال النّبي صلعم. اَلطَّوَافُ بِالبَيْتِ صَلَاةٌ اِلَّاأَنَّ اللهَ قَدْ اَجَلَّ فِيْهِ النُّطْقَ فَمَنْ نَطَقَ فِيْهِ فَلَا يَنْطِقُ اَلَّا بِخَيْرٍ. روه ابن حبان والحاكم والترمذى

“Ari tlowaf di baitulloh eta seperti sholat, dina pada kudu gaduh wudlu. Anging sa ennyana Alloh ngahalalken nyarita dina tlowaf, matak dimana jalma rek nyarios nalika tlowaf ulah nyarta kecuali caritaan anu sae”. (H.R Abi Jabi , Imam Hakim, Imam Tirmidzi)

b. Sunnat.

v Dina tiap rek sholat bari dina kaayaan acan batal wudluna. Sakumaha hadits anu katampi ti Abu Hurairoh, bahwa Rosululloh ngadawuhken ;

عن ابى هريرة رضى الله عنه. قال النّبي صلعم. لَوْلَا أَنْ اشُقَّ عَلَى اُمَّتِى لأَ مَرْتُهُمْ عِنْدَ كُلِّ صَلَا ةٍ بِوُضُؤٍ وَمَعَ كُلِّ وُضُؤٍ بِسِوَاكٍ. روه احمد باسناد صحيØ­

“Lmaunmah henteu rek ngamasqatkeun kaula ka umat kaula, yaqin kaula rekmarentah wudlu dina tiap-tiap rek sholat jeng sarta tiap-tiap wudlu kana midamel siwak”. (H.R Imam Ahmad, kalawan sanad anu shohih)

v Dimana bade kulem.

Karma aya hadits ti kang jeng Nabi anu katampi ti sohabat Al Baroo’I bin ‘azib anu bahasana ;

اِذَا أَتَيْتَكَ مَضَجِعَكَ فَتَوَضَأَ وُضُوئَكَ لِلصَّلَا ةِ. روه احمد والبخارى والترمذى

“Dimana anjen rek ngadatangan tempat sare anjen (bad room), maka anjen kudu wudlu seperti wudluna anjen dimana rek sholat”.(H.R Imam Ahmad, Bukhorim, At tirmidzi)

 

v Gugah Kulem. 

Sakumaha hadits anu katampi ti shohabat jabir, bahwa Rosul ngadawuhken kie ;

اِذَا قَامَ اَحَدُكُمْ مِنَ النَّوْمِ فَاَرَادَ أَنْ يَتَوَضَأَ فَلَا يَدْخُلُ يَدَهُ فِى وُضُوْءِهِ حَتَى يَغْسِلَهَا فَاِنَّهُ لَا يَدْرِيْ اَيْنَ بَانَتْ يَدُهُ وَلَا عَلَى مَا وَضَعَهَا. روه ابن ماجه

“Dimana hudang aranjen kabeh tina sare, tuluy ngamaksud rek wudlu, maka jalma ulah ngaesupken kana lengena kana cai wudlu sahingga ngumbah hela kana eta lengen. Karma eta lengen dine waktu sare duka dimana cicingna jeng henteu apal kana naon nyimpen-na”.(H.R Ibnu Majah)

v Piken lalaki dimana rek Adzan atanapi Qomat, Ziarah ka Qubur, Maca Qur’an, maca Hadits, maca Ilmu Syara’, sebab ieu sadayana kalebetken kana Ibadah.

v Dimana ges ambek, sebab ari ambek eta the datangna Syetan, sedengken ari syetanteh dijiena tina seuneu, ari seuneu eta bisa paremna ku cai.

v Saba’da ngadusan mayit jeng mawa mayit, margi aya hadits anu katampi ti Abi Hurairoh bahwa Rosul Ngadawuhken ;

مَنْ غَسَلَ مَيِّتًا فَلْيَغْتَسِلْ وَمَنْ حَمِلَهُ فَلْيَتَوَضَأْ. روه ابو دهود وهبن ماجه وابن حبان

“Saha jalma anu ngadusan mayit, maka disunnatken adus. Jeng saha jalma anu mawa mayit, maka disunnatken wudlu”.(H.R Abu Daud, Ibnu Majah, Ibnu Hibban)

  1. Haram.

Nyaeta wudlu anu make cai menang ngagashab.

  1. Makruh.

Nyaeta ngabalikan dei wudlu samemh midamel kana sholat ku wudlu anu ka hiji.

III.Syarat Wudlu.

Hartina pagawean anu dipidamel di luar wudlu, ngan dibutuhken ku eta wudlu. Jumlahna aya 8:

1)   Islam.

Maka henteu sah wudluna jalma kafir/ murtad. Sebab wuldu the eta hiji ibadah anu ngabutuhken kana niat, sedengken jalma kafir/ murtad eta lain ahli niat.

2)   Mumayiz (hideng).

Sebab wudlu the hiji ibadah anu ngabutuhken kana niat, sedengken tina sapalihna pirang-pirang syaratna niat teh kudu bisa ngabedaken jalma anu nganiatan nana.

3)   Kudu suci tina Haid jeng Nifas.

4)   Caina anu suci tur nyucikeun.

Ari cai anu bisa dipake wudlu (cai suci tur nyucikeun) di antarana :

Æ Cai Mutlak.

 Hartina cai anu dikosongken tina ngaran, atwa aya ngaranan ngan eta ngaran henteu tetep salawasna.

Æ Cai Hujan, Cai SAlju, Cai Es, sakumaha dawuhan Alloh dina AL qur’an Surat Al Anfal Ayat 11 ;                وَاَنْزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً طَهُوْرًا                                            

“...Sareng Alloh nurunken ka anjen kabeh kana hujan ti langit piken nyuciken aranjen ku eta cai...”.

Æ Cai Zam-zam.

Karna aya hadits anu di riwayatken tina haditsna sayidina ‘Ali Karomallohu Wajhah ;

أَ نَّ رَسُوْلَ اللهِ صلعم دَعَا بِسَجَلٍ مِنْ مَاءِ زَمْزَمَ فَشَرِبَ مِنْهُ وَتَوَضَأَ. روه احمد

“Saleresna kang jeng Rosul nyandak timba an anu  di eusian ku cai zamzam teras Rosul ngaleeut sareng wudlu ku cai zamzam”. (H.R Imam Ahmad)

Æ Cai Laut.

Karna aya hadits anu katampi ti Abi Hurairoh R.A, bahwa aya pamegetanu tumaros ka kang jeng Nabi ;”Yarosul abdi tumpak parahu jeng nyandak cai sakedik, tah lamun eta cai dipake wudlu kami bakal kahausan, ya Rosul naha kami menang wudlu ku cai laut ?

waleran Rosul ;”cai laut teh cai anu suci tur nyuciken jeng halal sakabeh bangkena”. (H.R Jama’ah) Imam Tirmidzi ngadawuhken bahwa ieu hadits the kaasup kana hadits anu hasan tur shoheh, oge saur Imam Muhammad bin Isma’il ieu hadits kaasup hadits anu shoheh. ( Fiqhu Sunnah.1:17)

Æ  Cai Mutagoyir (barobah ku sebab) ;

-Lila cicing

-ku tempat cicingna atawa tempat nagliwatna cai.

-kukacampuran dang-daunan anu murag kusoranganana. (I’aantut Tlolibiin.1:30-31)

Æ  Cai Mujawir (cai anu natangga).

Maksudna eta cai jeng perkara anu nyampuran-nana bisa dibedaken atawa dipisahken, seperti cai anu kacampuran ku minyak.

5)   Berjalana cai dina anggahota wudlu kalawan watekna cai.

Sakumaha dijelaskeun dina Kitab Sulamun Najat halaman 3, sareng Taqriiru Syadidah halaman 96.

6)   Anggahota wudlu kudu baseh tina perkara anu matak ngarobah kana cai, seperti mangsi dsb.

7)   Ulah aya perkara anu ngahalangan kana nepina cai kana anggahota wudlu, seperti qitek, sabun dsb. Oge menurut kalolobaan ‘Ulama Fiqih nyebutken ulah aya luhuren kuku tur handapen kuku anu matak nyegah kana nepina cai.

8)   Wudluna kudu asup waktu sholat piken jalma anu langgeng hadats, seperti jalma anu beser, anu boson.

Ieu syarat wudlu anu 8 dicandak tina kitab I’anatu Tlolibiin juz 1 halaman 29-35.

IV.Fardlu Wudlu.

Ta’rif Fardlu ; مَا يُتَوَقَّفُ عَلَى صِحَّةِ شَيْءٍ وَلَيْسَ جُزْءً مِنْهُ                                

“Perkara anu dibutuhken ku sahna hiji ‘ibadah, bari kabuktian eta perkara bagian tina eta ‘ibadah”.

Penjelasan

Fardlu wudlu hartina padamelan anu dipigawe dina sajeroning wudlu. Fardlu wudlu sadayana aya 6 (genep), saur Imam Nawawi sareng didukung dina kitab I’aantu Tlolibiin, Fiqhul Isllam, bahwa fardlu wudlu anu 6 (genep) eta kabagi dua deui.

  1. Dinash ku Al qur’an kabehna aya 4 (opat) ;

1)     Ngumbah wajah

2)     Ngumbah panangan

3)     Ngusap kulit/ rambut sirah

4)     Ngumbah Sampean

  1. Dinash ku Hadits/ sunnah aya 2 (dua) ;

1)     Niat

2)     Tartib

Rincian Fardlu Wudlu

1)        اَلنِّيَّةُ

v Cek lughot ;         Ã˜Â§Ã™ŽÃ™„قَصÙ’دُ                                                                      

 “kadar-kadar neja.

v Cek istilah ; قَصْدُ الشَّيْءِ مُقْتَرَنًا بِفِعْلِهِ                                                     

“neja hiji perkara bari di barengan ku migawena”.( ieu menurut imam Al Mawardi dina Iyadohul Fiqhiyah:18).

Karna aya hadits anu katampi ti ‘Umar ibnu Khotlob R.A ;

قال الرّسول : اِنَّمَا الْاَعْمَلُ بِالنِّيَّةِ. روه البخارى ومسلم والترمذى وابو داود والنسا ئ وابن ماجه

“Anging pastina sahna pirang-pirang ‘amal eta kalawan niat”.(H.R Bukhori, Muslim, Imam Tirmidzi, Abu Daud, Ibnu Majah, sareng Nasa’i)

Maksudna lamun ‘amal samemeh migawena henteu di niatan, maka ‘amalna henteu jadi. Ngan ieu dina kalolobaan-nana, sebab aya ‘amal anu sah tapi henteu make niat, seperti Adzan, Qomat, dsb. Ieu menurut madzhab Imam Syafi’i. anapon menurut madzhab Hanafi mah hartina hadits eta teh kieu ; “Anging pastina sampurnana ‘amal eta kalawan niat”. Tegesna eta niat henteu ngajadiken syarat kana jadina ‘amal.

Bahasan anu aya hubunganana sareng niat eta aya 7 (tujuh) :

1.حَقِيْقَتُهَا /تَعْرِيْفُهَا (haqiqat/ ta’rif niat).

2. حُكْمُهَا (hukumna niat).

Wajib dina ghalibna, sebab aya niat anu hukumna sunnat nyaeta piken jalma anu ngadusan mayit.

3.مَحَالُهَا  (tenpat niat).

Ari tempetna niat eta dina hate, anapon ngucapken lafadz niat eta hukumna sunnat, sebab supaya nulungan lisan kana hate piken ngahadirken eusina niat.

4.وَقْتُهَا  (waktu niat).

Ari waktuna niat eta dina mimiti ‘ibadah, seperti lamun wudlu dina nalika ngumbah bengeut, lamun sholat dina nalika takbirratul ihrom.

5.كَيْفِيَتُهَا  (carana niat).

Tatacara atawa bahasa niat eta rupa-rupa, seperti;

Lamun dina wudlu

- نَوَّيتُ الوُضُؤَ لِرَفْعِ الْحَدَثِ فَرْضًا لَلهِ تَعَالَى                                           

“Niat abdi wudlu ngilangken hadats alit fardlu karna Alloh Ta’ala”.

-نَوَّيْتُ الطَّهَا رَةَ عَنِ الحَدَثِ فَرْضًا لِلهِ تَعَا لَى                                         

“Niat abdi susuci tina hadats alit fardlu karna Alloh Ta’ala”.

-نَوَّيْتُ اَدَاءَ الوُضُؤِ فَرْضًا لِلهِ تَعَا لَى                                                    

“Niat abdi midamel wudlu fardlu karna Alloh Ta’ala”.

Lamun dina sholat

أُصَلِى فَرْضَ المَغْرِبِ ثَلَا ثَ رَكَعَاتٍ مُسْتَقْبِلَ القِبْلَةِ لِلهِ تَعَالَى                      

“Niat abdi sholat fardlu maghrib tilu roka’at nyangharep ka qiblat karna Alloh Ta’ala”.

6.شَرْطُهَا  (syarat niat).

Ari sayaratna niat eta aya 6 (genep) :

1)اِسْلَامُ النَّاوِى

”Islamna jalma anu nganiatan”.

2) تَمْيِيْزُ النَّاوِى

”Hidengna jalma anu nganiatan”. Maksudna jalma anu nganiatanana ges mandiri.

3) اَلْعِلْمُ بِالْمُنَوِى

”Apal kana tatacara ‘ibadah anu rek dipigawena”.

4)     عَدَمُ الْأِتْيَانِ بِمَا يُنَافِىْهَا

”Henteu migawe kana pagawean anu matak nganapiken kana niat, seperti murtad dsb.

5)  عَدَمُ تَعْلِيْقِ قَطْعِهَا بِشَيْءٍ

”Henteu nyantelken kana megatken niat kana perkara sejen.

6)Yaqin henteu boga wudlu.

7. مَقْصُوْدُهَا  (maksudna niat).

Ari maksudan niat eta piken nagbedaken ‘ibadah tina ‘adat, atanapi ngabedaken tingkatan ‘ibadah.

2)        مَسْحُ الْوَجْهِ (Ngumbah Rarai).

Batesan wajah :

-Panjangna                  Ti mimiti tempat jadina rambut nepika tung-tung gado.

-Lebarna                      Antara dua pentil dua ceuli.

Ari hukum ngumbah bulu anu aya dina wajah eta wajib, jerona jeng luarna. Kajaba janggot atawa kumis anu kandel pikeun lalaki, etamah wajib dikumbah luarna wungku. Anapon pikeun awewe mah rek kandel atwa ipis wjib dikumbah luar jeng jerona, sebab langka awewe anu janggotan atawa kumisan. Ukuran kandelnateh dimana-mana paharep-harep kulit anu katutupan ku janggot te katinggali.

Bulu anu wajib dikumbah dina wajah :

             Halis                                                   

             Buli mata

             Godeg/ Jamblang

             Janggot

             Kumis

             Rarawis

             Bulu pipi

Dina kitab I’anatu Tlolibbiin juz 1 halaman 39 dijelaskeun anu ka asup wajah teh nyaeta :

a)  حَمْرَةُ الشَّفَتَيْنِ  (bebereumna bibir)

b) مَوْضُعُ الْغَمَمِ  (tempat jadina rambut dina tarang).

Oge wajib ngumbah nateh nagleuwihan kumbahan anu fardlu, seperti ngumbah wajah ngaLeuwihan batesan anu wajib, leungeun ngumbahna ngaleuwihan kana siku, suku ngaleuwihan kana mumuncangan, sebab aya qo’idah Ushul Fiqih ;

مَا لَا يَتِمُّ الْوَاجِبُ إِلَّا بِهِ فَهُوَ وَاجِبٌ

“Pagawean anu henteu sampurna pagawean anu wajib kajaba ku eta pagawean, maka eta pagawean hukumna jadi wajib.

 

 

Tanbih

Dina masalah niat sareng ngumbah rarai, eta aya opat gambaran :

  1. Cukup niat cukup ngumbah
  2. Cukup niat henteu cukup ngumbah

Henteu sah

 

Henteu cukup niat cukup ngumbah

  1. Hetneu cukup niat henteu cukup ngumbah.

 

 

3)        غَسْلُ الْيَدَيْنِ (ngumbah dua panangan sarta dua sikuna).

Oge wajib ngumbah perkara dina tempat anu wajib kakumbah (ramo nepi kana siku), seperti bulu, kuku sanajan paranjang, daging jadi dsb. Sakumaha dijelaskeun dina kitab I’anatu Tolibiin juz 1 halaman 40.

4)        مَسْحُ بَعْضِ الرَّأْسِ (ngusap sawareh rambut atawa kulit sirahna).

Ta’rif Mashu ;

                        “Ngabulak-balik dampal lengeun anu dibaseuhan luhureun anggahota (sirah)”.

Ta’rif Ro’si ;

                        “Tempat jadina rambut anu biyasa  tibelah hareup, luhureun tarang nepika lelegokna                    punduk”.

Dina masalah ukuran anu nyukupkeun dina ngusap rambut, eta ikhtilaf ‘ulama fuqoha :

  • § Imam Hanafi ; saper empatna sirah, saukuran embun-embunan.
  • § Imam Maliki sareng Ahmad bin Hanbali ; Sakabeh siarh.
  • § Imam Syafi’i ; Sawareh sirah sanajan hiji rambut asal ulah kaluar tina batesan sirah.

(Fiqhul Islam.1:222)

5)        غَسْلُ الرِّجْلَيْنِ مَعَ الْكَعْبَيْنِ(ngumbah dua suku sarta dua mumuncanganana).

Batesanan ti mimiti tung-tung ramo nepikana mumuncangan-nana Maka lamun aya anu kukuna panjang maka eta kuku wajib kakumbah luar jeng jerona.

6)        تَرْتِيْب           Ngaran Tartib ; تَطْهِيْرُ الْأَعْضَاءِ وَاحِدٍ بَعْدَ الْآخَرِ                                         

“Nyucikeun pirang anggahota kalawan hiji-hiji saenggeus beres anu sejen.”

Seperti ngumbah wajah geus sampurna tuluy ngumbah leungeun jeung saterusna. Sabab aya hadits Rosul dina Haji Wada’. Para shohabat naros “ya Rosul naha ari ngawitan sa’i teh ti shofa hela atanapi ti marwah hela? Rosul ngawaler اِبْدَأُوْا بِمَا بَدَأَ اللهُ بِهِ (anjen kabeh kudu nagmimitian kuperkara anu ges ngawitan Alloh kana eta perkara), nyaeta bukit shofa tuluy marwah.

Anapon ari muwalah eta hukumna sunnat.

Nangaran muwalah ;

اَلْمُتَبَاعَتُ بِغُسْلِ الْأَعْضَاءِ قَبْلَ جَفَانِ السَّابِقِ

“Tuluy-tuluyna ngumbah anggota wudlu samemeh garingna naggota anu tiheula”.

Atuh kusabab muwalahmah sunnat dimana kapisah antara ngumbah anggota kahiji jeng anggota kadua ku waktu anu lila seperti nepikeun ka garing, maka henteu ngamadlaratkeun kana wudlu, hartina henteu ngabatalkeun kana wudlu, margi aya hadits shohabat anu katampi ti Napi’ bahwa saleresna kang jeng Rosul wudlu dii pasar, teras ngumbah rarai, panangan sareng ngusap sirah, tuluy aya jalmi anu maot, teras Rosul angkat ka masjid piken nyolatan eta mayit, teras ngalajengken dei wudluna nyaeta ngusap kana dua sapatuna tuluy sholat jenazah. Manurut Imam Syafi’i jarak antara pasar sareng masjid teh kapisah ku jarak atawa waktu anu lila. (Fiqhul Islam.1:234)

V.Pembatalan Wudlu.

Ari anu nagbatalkeun kana wudlu eta aya opat :

1) اَلْخَارِجُ مِنَ السَّبِلَيْنِ

Hartina aya anu kaluar tina salah sahiji palawangan dua, nyaeta qubul jeng dubur (lawang harep jeng tukang) kalawan mutlak, hartina rek berupa angin atawa jentul, garing atawa baseh, biyasa atawa langka, kajaba cai mani. Margi aya dawuhan Alloh :

...اَوْ جَاءَ اَحَدٌ مِنْكُمْ مِنَ الْغَا ئِطِ.

“...Atawa balik salah sahiji aranjen tina miceun”. (Q.S Al Maidah : 6)

 

 

 

 

 

Oge aya hadits anu katampi ti Abi Hurairoh yen Rosul nagdawuh ;

لاَ تُقْبَلُ صَلَاةُ مَنْ أَ حْدَثَ حَتَّى يَتَوَضَّأَ, فَقَالَ رَجُلٌ مِنْ حَضْرَةَ مَوْتَ مَا الْحَدَثُ يَا اَبَا هُرَيْرَةَ, قَالَ فَسَاءٌ اَوْ ضَرَّاطٌ. روه البجارى ومسلم

“moal ditarima sholatna jalma anu hadats sahingga wudlu hela”. Teras naros lalaki ti hadlorot maot, naon ari hadats teh Abu Hurairoh? Jawab Abu Hurairoh, nyaeta hitut anu euweuh soraan, jeng anu aya soraan”.

Pangna Abu Hurairoh ngajawab ku hitut wungkul henteu jeng cai kiih, tai, sebab eta lalaki nanyakeun hadatsna jalma anu ker sholat, sedengken ari nyebutken kiih atawa micen ker sholat eta henteu pantes. Jadi atuh maksudna kecap hadats anu aya dina eta hadits teh ; كُلُّ مَا خَرَجَ مِنَ السَّبِلَيْنِ  hartosna setiap perkara anu kalar tina Qubul sareng Dubur (ieu Penjelasan dicandak tina Syarah kitab Al bukhori juz 2 halaman 170).

2) زَوَالُ الْعَقْلِ

Hartina leungit ‘aqal rek ngahaja atawa henteu.

Sebab-sebab leungit ‘aqal :

a.Sare                                         d.Ayan           

b.Gelo                                        e.Mabok

c.Pingsan

kajaba sare anu nyumponan kana opat syarat, ieu mah henteu ngabatalkeun kana wudlu.

1-Netepkeun biritna kana tempat diyuk anu henteu aya kamungkinan kana kaluarna hitut.

2-Jalmana kudu anu sedeng dedeg pangdedegna, tegesna begang teuing hente gendut teing henteu.

3-Pas hudang posisi diyukna henteu robah.

4-Ulah aya beja ti jalma anu ‘adil yen dina tengah-tengah sare hitut, margi aya dawuhan Imam Syafi’I ;

مَنْ نَامَ قَاعِد&Ugr